Monday 14 October 2013

Η Ελιά έχει δάκο

Δημοσιεύτηκε σήμερα ένα κείμενο για την δήθεν ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Όσοι περίμεναν ένα καινούργιο πολιτικό κόμμα με νέους ανθρώπους που  θα αντιπαλέψουν το πελατειακό σύστημα, διαψεύστηκαν οικτρά. Στο προοίμιο της ανακοίνωσης αναφέρουν πως δεν είναι ιδρυτική διακήρυξη κόμματος. Και πως θα μπορούσε να είναι όταν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ που σχεδόν ανοιχτά επιχειρούν να νεκραναστήσουν.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας άρθρων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας σερβίρουν πως δεν υπάρχει παρθενογένεση και πως το νέο πρέπει να προέλθει από την ανακατάταξη προσώπων ή κομμάτων που υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το πελατειακά σύστημα.
Το επιχείρημα είναι απλό: Παρθενογένεση έγινε μόνο μία φορά και πριν από δύο χιλιετίες. Η αλλαγή και η ανανέωση πρέπει να έρθει μέσα από μια μίξη παλαιού και νέου. Αν μάλιστα έχουμε το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ από πίσω, δεν χρειάζεται να κάνουμε και κόμμα. Πολύ απλά θα αλλάξουμε το όνομα. Θα φέρουμε και μερικούς άφθαρτους νέους για ξεκάρφωμα και σύντομα το πελατειακό σύστημα θα έχει έναν νέο πολιτικό εκπρόσωπο.

Η νέα Ελιά που δεν είναι κόμμα αλλά «φορέας» δεν έχει φανερό αρχηγό γιατί απλούστατα είναι πίσω στις σκιές. Και όταν ίσως αποκτήσει αρχηγό, άλλος θα είναι ο καραγκιοζοπαίχτης αφού δεν απαιτεί την καταστροφή των συνιστωσών του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και των πιθανών άλλων.
Ο αντίλογος δεν είναι δύσκολος. Όπως η παρθενογένεση έτσι και η νεκρανάσταση υφίστανται μόνο στην Βίβλο και σε ταινίες επιστημονικής  φαντασίας. Τα ζόμπι της πολιτικής δεν πρέπει να αναστηθούν και δεν πρέπει να βρουν σκιά κάτω από καμία Ελιά.
Το πελατειακό σύστημα που οδήγησε την χώρα στην πολιτιστική  και ηθική απομείωση και αργότερα στην οικονομική χρεοκοπία δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στο χτίσιμο της νέας Ελλάδος πλην ίσως του παραδείγματος προς αποφυγήν. Και δυστυχώς αυτό διαφαίνεται να επιχειρείται από τον νέο «φορέα».
Ο φορέας αυτός βάζει τρικλοποδιά στην όποια πραγματική ανανέωση του πολιτικού χώρου που πάει να γίνει. Ένας καλόπιστος πολίτης θα βρεί πολύ λίγα στα οποία θα διαφωνήσει με το κείμενο που υπογράφουν οι 58. Όμως το ουσιαστικό δεν είναι η απαρίθμηση μόνο των μεταρρυθμίσεων αλλά η φερεγγυότητα αυτών που πρέπει να τα υλοποιήσουν.
Εδώ λοιπόν η ανακοίνωση αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας  και ελλείψεως θάρρους στις δύσκολους  καιρούς της πατρίδας μας. Οι 58 δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να το υλοποιήσουν. Θα το αφήσουνε σε άλλους που «δήθεν ξέρουν καλύτερα». Μάλλον εννοούν το παλαιοκομματικό πελατειακό σύστημα το οποίο το δεν λέει να πεθάνει. Αυτό δεν συνιστά «αναλαμβάνουμε αποφασιστικά την ευθύνη» όπως διατείνονται.
Είναι κρίμα γιατί υπάρχει  πραγματικά ανάγκη για ένα νέο  κόμμα με νέους ανθρώπους που  πραγματικά θα αναλάβει την ευθύνη. Και πολλοί από τους υπογράφοντες την πρόσκληση μπορούν και  πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η απογοήτευση που όλοι μας νιώθουμε για την σημερινή κατάσταση της χώρας δεν είναι  καλός σύμβουλος και μάλλον είναι  η αιτία που έπεισε πολλούς  αξιόλογους και έντιμους να υπογράψουν την πρόσκληση.
Η έκκληση για συστέγαση όλων των «υπαρχόντων κομμάτων» μπορεί να εξελιχθεί σε δούρειο ίππο της φαυλότητας. Η πρόσκληση θα ήταν όντως άξια λόγου αν συνοδευόταν με την αποκοπή από το παρελθόν και την αποκήρυξη των πελατειακών κομμάτων ως φορέων ανανέωσης.
Πώς ο νέος φορέας θα αντικρούσει  την κατηγορία του παλαιοκομματικού μικροπολιτικού υπολογισμού και  της ψηφοθηρίας αφού επιχειρεί να γίνει ένα ψηφοθηρικό όχημα για να μπορέσουν τα πελατειακά κόμματα να περάσουν τον σκόπελο των εκλογών.
Η επιβίωση των αποτυχημένων μέσα σε νέες πολιτικές πλατφόρμες, φορείς ή κόμματα θα νομιμοποιήσει την πρακτική και την ηθική  αυτών που μεταπήδησαν στο Συ.Ριζ.Α και θα τους ταυτίσει στη συνείδηση των πολιτών. Το «όλοι ίδιοι είναι» και «η καρέκλα αγιάζει τα μέσα» θα κερδίσει για άλλη μια  φορά.
Υπάρχουν πλήθος άξιων ανθρώπων και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να δώσουν όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν χρειάζονται τα δεκανίκια της  φαυλότητας και των αποτυχημένων. Γατί εκτός από βαρίδια αναδύουν και τοξικές οσμές. Το νέο κόμμα  δεν μπορεί να είναι η συνένωση παλαιών δυνάμεων ούτε η συνέχεια ή το σωσίβιο των αποτυχημένων. Η Ελιά έχει εκ γενετής δάκο και μάλλον χρειάζεται κόψιμο.