Tuesday 30 December 2014

Η πρώτη απώλεια σε πολεμικές εκλογές είναι η αλήθεια

Δημοσιεύτηκε στο News247

Η πρώτη απώλεια σε ένα πόλεμο είναι η αλήθεια. Η φράση αυτή  λέγεται πως ειπώθηκε κατά την διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Θα μπορούσε όμως και να ειπωθεί για τις εκλογές, και ειδικά για τις εκλογές στην Ελλάδα που δεν αποτελούν γιορτή της Δημοκρατίας αλλά πεδίο μάχης.  Και δεν μιλάω για τις αλλαγές γνώμης ή άποψης επειδή τα δεδομένα αλλάξαν. Μιλάω για ξεκάθαρες αναλήθειες που μόνο σκοπό έχουν να αρπάξουν την ψήφο του κόσμου. Ας σταχυολογήσουμε μερικές από αυτές. Το 1981 ακούσαμε το περίφημο «Έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ» του Α. Παπανδρέου.
Αργότερα μάθαμε πως και ο ίδιος ο Ανδρέας είχε μείνει άναυδος από το γεγονός πως τον πίστεψαν ακόμα και στενοί του συνεργάτες. Αυτό θα πει χαρισματικός Έλληνας πολιτικός. Το 1985 πάλι από τον ίδιο το «Ακόμα καλύτερες μέρες» και είχαμε την αφίσα της μικρής Αννούλας να μας χαμογελά. Στον μήνα απάνω μας σερβίρει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Τα εισοδήματα και τα χρήματα των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 15% σε ένα βράδυ επί υπουργίας Σημίτη. Είχε προηγηθεί άλλη μία 15.5% το 1983 επί υπουργίας Αρσένη. Έκτοτε είχαμε διολισθήσεις της δραχμής κατά 1% το μήνα για να μην καταλαβαίνει ο κόσμος. Αυτά για του λάτρες της εθνικώς ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής της δραχμής.

Πιο πρόσφατα είχαμε την καταπολέμηση της διαφθοράς από το Καραμανλή, ενώ διαχρονικό ψέμα όλων των κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και θέλουν να δικαιολογήσουν από που θα βρουν τα χρήματα για να κάνουν παροχές είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η φορολόγηση των πλουσίων. Πόσες μα πόσες φορές το έχουμε ακούσει και φυσικά θα το ξανακούσουμε και σε αυτές τις εκλογές. Παρεμπιπτόντως ένας από τους κύριους λόγους διαφωνίας της Τρόικας με την κυβέρνηση είναι ότι δεν έκανε σωστά την δουλειά σε αυτό το τομέα και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι σχεδόν σε όλα, ενώ θα έπρεπε να είναι σύμμαχος της τρόικας σε αυτό το τομέα είναι εχθρός.
Τον Γ. Παπανδρέου θα τον κυνηγά αιωνίως η φράση "λεφτά υπάρχουν". Το ψέμα εδώ έγκειται στο γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν, είχε ενημέρωση από την τράπεζα της Ελλάδος, πως λεφτά δεν υπάρχουν και το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο. Παρόλα αυτά, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε την πάγια πετυχημένη τακτική του ψεύδους.
Ο κ. Σαμαράς εξόρκιζε με Ζάππεια την οικονομική πολιτική του Μνημονίου και υποσχόταν ανάπτυξη. Γνώριζε όμως πως για να γίνει πρωθυπουργός δεν αρκεί να λέει οικονομικές μπαρούφες αλλά πρέπει να πάρει και την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από την Ευρώπη. Αυτό και έπραξε βαφτίζοντας την επιστροφή του στο πλανήτη γη, εθνική ανάγκη.
Τώρα έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφού κατάλαβε πως το οικονομικό του ψέμα δεν περνάει εύκολα το γιγάντωσε. Είναι η τακτική του όσο πιο μεγάλο ψέμα τόσο πιο πιστευτό γίνεται. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, η λιτότητα θα τελειώσει με το που θα βγει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα χρήματα που χρειαζόμαστε το 2015 δεν θα τα χρειαστούμε γιατί απλά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπραγματευτεί την Χαριποτερική μη αποπληρωμή των δανείων (Evanesco είναι το σωστό ξόρκι αν δεν το γνωρίζετε). Με άλλα λόγια αφού δεν πάει ο Τσίπρας στο βουνό πάει....
Ακούμε και άλλα ωραία όπως την περίφημη διεθνή συνδιάσκεψη για διαγραφή χρέους. Είχαμε ακούσει και για την θεωρία του απεχθούς χρέους (και όχι επαχθούς όπως λανθασμένα αναφέρουν) αλλά αυτή δεν είναι στην πολιτική μόδα πλέον. Όταν στριμώχνεται, πετάει μια πάταξη της φοροδιαφυγής ή ακόμα και το ανέκδοτο της Σαμαρικής ανάπτυξης. Το πιο νέο φρούτο είναι η εξυπηρέτηση του χρέους από την ΕΚΤ και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης. Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο. Ο κ.Τσίπρας όπως και ο κ.Σαμαράς γνωρίζει πως η άδεια εξάσκησης επαγγέλματος την οποία ζητά δίνεται από την Ευρώπη.
Από τα λοιπά κόμματα μόνο το Ποτάμι έχει ρεαλιστικές απόψεις για το χρέος και την οικονομία. Προτείνει την αναδιάρθρωση του χρέους και το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ τώρα που οι λόγοι εξαίρεσης έχουν αναιρεθεί.
Η διαφορά της αλήθειας από το ψέμα είναι πως το ψέμα αν και δεν έχει μεγάλη διάρκεια έχει μεγάλη δύναμη οσο διαρκεί ενω η αλήθεια σταθερή δύναμη αλλά μακράς διαρκείας. Το ψέμα στηρίζεται στην στιγμιαία ενστικτώδη ικανοποίηση ενώ η αλήθεια στην λογική. Και όπως όλοι υποψιαζόμαστε ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον, πάρα τις περί του αντιθέτου απόψεις.